Nie każdy może cieszyć się dobroczynnymi właściwościami produktów pszczelich!

W naszych czasach jest coraz więcej ludzi, którzy są uczuleni na ukąszenia pszczół oraz pyłki kwiatowe. Często osoby te dowiadują się o swojej alergii dopiero po spożyciu produktu. Reakcję alergiczne powodują przeważnie alergeny białkowe zawarte w miodzie. Pośród nich można wymienić pyłki kwiatów, traw i drzew, białko pszczół i fragmenty ich ciała, zarodniki grzybów pleśniowych. Alergia na miód jest dziedziczna więc trzeba uważać na to co podajemy swoim dzieciom. Zakazane przez lekarzy jest podawanie miodu niemowlętom nawet do drugiego roku życia. Próbują oni w ten sposób ochronić je przed zatruciem jadem kiełbasianym co niekiedy prowadzi nawet do śmierci co zwie się również botulizmem dziecięcym. Aby uchronić nas i nasze dzieci trzeba bacznie obserwować zachowanie naszego organizmu oraz jego reakcję na spożywanie różnych pokarmów. Każdy nawet najmniejszy szczegół nie może być przez nas zlekceważony, ponieważ może skończyć nie on dla naszego zdrowia bardzo niekorzystnie.

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii i otagowano jako , , . Możesz dodać go do zakładek permalink. Dodaj komentarz lub dodaj odpowiedź (trackback): Trackback URL.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*