Jak i komu podawać miód?

 

Miód to naturalny produkt, który mogą spożywać osoby praktycznie w każdym wieku. Zaleca się go do podawania dzieciom, dorosłym i osobom starszym. W zasadzie istnieje tylko jedno ograniczenie dotyczące podawania miodu – lekarze przestrzegają przed podawaniem go dzieciom do pierwszego lub drugiego roku życia, aby ustrzec dzieci przed zatruciem pokarmowym lub wywołaniem reakcji alergicznej.

Miód może służyć jako smaczny dodatek do przyrządzanych przez nas potraw, może to być również naturalny lek wspomagający leczenie wielu schorzeń. Pomoże on dzieciom cierpiącym na brak apetytu i anemię, dorosłym uprawiającym wysiłek fizyczny i psychiczny, a także wzmocni osoby starsze. Dodatkową zaletą jest fakt, że można wybrać konkretną odmianę miodu, która pomoże przy wyleczeniu danej dolegliwości. Miód przez wiele lat podawano górnikom i osobom pracującym w toksycznych warunkach.

Miód można jeść na kanapce, dodawać do herbaty lub wkomponować w inne potrawy. Uważać na niego powinny tylko osoby cierpiące na alergię.