Miód na przeziębienie jest coraz częściej stosowany. Nadchodzą czasy kiedy to staramy się unikać leczenia antybiotykami i wracamy do naturalnych metod. Miód ma właściwości bakteriobójcze i działa również na drobnoustroje odporne na antybiotyki. Właśnie dlatego świetnie się sprawdza na początku infekcji. Co może wydawać się dziwne, unikajmy picia miodu z mlekiem, ponieważ mleko to idealna pożywka dla rozwijających się drobnoustrojów. Kiedy czujemy, że zaczyna nas brać przeziębienie, zapomnijmy o nabiale tj. mleku, jogurcie czy kefirze. Miód na przeziębienie najlepiej łączyć z herbatą. A najlepszy miód na przeziębienie to miód lipowy, działa antybakteryjnie i ma właściwości wykrztuśne i ma łagodny smak. Jeżeli boli Ciebie gardło nie polecamy miodu spadziowego, gdyż jest ostry i może podrażniać.
Dodaj komentarz