Porady
Już starożytni wiedzieli, jak wiele dobroczynnych właściwości posiada miód. Warto jednak poznać bliżej jego odmiany, aby wybrać ten, który najlepiej spełni nasze oczekiwania.
Po pierwsze – pamiętajmy o tym, aby wybierać miód naturalny, a nie ten syntetyczny, gdyż nie posiada on tych dobroczynnych właściwości jak jego naturalny odpowiednik. Chociaż smak jest podobny, nie warto rezygnować z tego, co daje nam natura.
Warto również pamiętać o tym, że miód dzieli się na kwiatowy i spadziowy. Ten pierwszy powstaje z nektaru jednej lub wielu roślin a ten drugi ze spadzi drzew iglastych bądź liściastych, chociaż w Polsce najczęściej występuje ten z drzew iglastych. Są również miody mieszane z tych dwóch gatunków.
Miodów wielokwiatowych jest bardzo dużo, zależnie od preferencji możemy wybrać miód wielokwiatowy, malinowy, wrzosowy, rzepakowy, koniczynowy, gryczany, bławatkowy, akacjowy, lipowy.
Często miód przechowywany w domu przez dłuższy okres czasu zmienia konsystencję – krystalizuje się, ponieważ jest bardziej dojrzały. Miód skrystalizowany to krupiec. Proces ten nie wpływa w żaden sposób na właściwości miodu, można dalej go spożywać i cieszyć się jego smakiem. Najważniejsze jest to, aby takiego miodu nie podgrzewać w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, aby nie pozbawić go jego właściwości.