Miód a alergicy

 

Dobroczynne działanie miodu znane jest już od starożytności. Z pszczelich produktów korzystali Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Obecnie jednak nie każdy może cieszyć się dobroczynnymi właściwościami produktów pszczelich.

W XXI wieku coraz więcej ludzi cierpi na alergie różnego rodzaju. Wielu ludzi jest uczulonych na ukąszenia pszczół, które mogą skończyć się nawet śmiercią. Inni przez spożywanie miodu wielokwiatowego przed okresem pylenia roślin dążą do zmniejszenia dolegliwości wynikających z alergii na pyłki. Właściwości tych produktów na jednych mają działanie dobroczynne, innym mogą zaszkodzić.

Osoby uczulone na poszczególne produkty często dowiadują się o tym dopiero po spożyciu czegoś, co wywoła alergię. Alergię na miód pozwolą rozpoznać takie objawy jak: swędzenie, towarzysząca temu pokrzywka, biegunka. Wśród innych objawów które może wywołać to uczulenie wymienić można duszności, przyspieszenie akcji serca, utratę przytomności i co najgorsze, wstrząs anafilaktyczny.

Reakcję alergiczną powodują zazwyczaj alergeny białkowe zawarte w miodzie. Wśród nich można wymienić pyłki kwiatów, traw i drzew, białko pszczół i fragmenty ich ciała, zarodniki grzybów pleśniowych. Alergia na miód jest dziedziczna, warto więc uważać na to, co podajemy do spożycia swoim dzieciom. Lekarze ostrzegają, aby powstrzymać się z podawaniem miodu niemowlętom do pierwszego lub nawet drugiego roku życia. Mogą się one zatruć jadem kiełbasianym co może prowadzić nawet do śmierci. Choroba ta nazywa się botulizm dziecięcy.

Aby uchronić się przed reakcją alergiczną należy obserwować swój organizm spożywając różne pokarmy. Niepokojące objawy, wysypka czy biegunka to sygnał, że coś się dzieje. Warto wtedy skonsultować się z lekarzem, który pomoże ustalić, co wpływa niekorzystnie na nasz organizm.