Miód manuka pochodzi z herbacianego krzewu manuka, który rośnie wyłącznie w Nowej Zelandii. Roślina ta co cztery tygodnie pokrywa się białym, miododajnym kwieciem. W stanie płynnym, miód manuka ma dość ciemny kolor, intensywny aromat i wspaniały smak. Zdrowotne właściwości są uwarunkowane wysoką zawartością trwałych substancji antybakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciw utleniających. Miód manuka posiada wiele pozytywnych opinii, jest znany i sprawdzony na całym świecie. Ten nowozerlandzki miód jest bardzo skutecznym antybiotykiem. W 2007 roku potwierdzono odkrycie methylglyoxalu, który jest aktywnym składnikiem miody odpowiedzialnym za procesy antybakteryjne. Składnik ten występuje we wszystkich miodach, jednak miód manuka ma największe stężenie. udokumentowano najlepsze działanie miodu manuka w leczeniu skomplikowanych, a szczególnie w zainfekowanych i trudno gojących się ran, żylnych owrzodzeń nóg, cukrzycowych owrzodzeń stóp, wrzodów odleżynowych, niedoleczonych miejsc po pobraniu skóry do przeszczepów, ropni, odparzeń, czyraków. Miód manuka skutecznie pomaga opanować infekcję, usunąć martwą tkankę, odbudować nową, zmniejsza także ryzyko powstawania blizn i zrostów oraz przynosi ulgę w bólu. Terapia miodem manuka skraca czas biegunki spowodowanej infekcją bakteryjną u dzieci. Prawdopodobnie może być skuteczny w przypadkach zakażeń wywołanych przez lekoodporne szczepy bakteryjne. Jako jedyny naturalny antybiotyk działa na Helicobacter pylori, więc można nim zastąpić wyniszczającą terapię antybiotykową, co mimo wszystko należy porozumieć z lekarzem. Miód manuka działa w zwalczaniu świądu, egzemy, pomaga w leczeniu wrzodów żołątka, dwunastnicy, zapalenia rogówki, spojówki, powiek i zgagi. Dla poprawy trawienia zaleca się spożyć 1-2 łyżeczki miodu mauka przed posiłkiem 3 razy dziennie. W celu gojenia ran, wrzód, oparzenie, czy operacjach onkologicznych stosować bezpośrednio na ranę.
Dodaj komentarz